Sunday, April 23, 2017

SURAT UNTUK MAK


24/4/2013, hari ke tiga bekerja sebagai seorang pembantu pengurus. adalah rasanye rezeki paling besar stakat ini diterima oleh aku. Alhamdulillah, cukup yakin ini berkat doa mak, bukan doa aku.. hehe. owh, mungkin juga doa aku, tapi sebab aku penderhaka pada Tuhan, kejap solat kejap tak, buat dosa berbondong2, time2 nak kan sesuatu yang 'miracle will happen' je baru tadah tangan mintak sungguh-sungguh kat Tuhan, maka aku yakin ini berkat doa mak. sebab mak nak sangat aku kerja hospital juga, tak suke aku kerja kilang. terima kasih mak.

tarikh ini juga adalah tarikh birthday kawan yang aku suke. haha. kemain excited semalamnye lagi dah wish happy birthday, aku cakap " ia takut i bz esok". ye betul. memang aku bz pada tarikh 24/4/2013. bz menangis.

lebih kurang pukul 3.30pm, dapat call dari ayah, kebetulan aku memang tengah engage call dengan staff hospital seremban, nak settlekan isu yang dulu memang jadi kepakaran aku, orang kate bile dah jadi bos kecik, kene la bantu anak buah kalau kite tau camne nak sttlekan, aku cakap dengan kak arina dihujung talian, " kak, kejap2, ayah saya call".. dalam pale hotak ni memang tak terfikir lansung akan terime Bad NEWS. ayah cakap " mira, boleh balik tak? mak jatuh , tak sedar diri dah.." aku cakap" ok, kalau mak masuk hospital bagitau ea..".

aku text big bos, aku kate ade emergency boleh tak balik, mak saya masuk hospital. tapi ayah pesan " tak payah, balik je palong dulu.." .. memang pale hotak tak dapat digest lagi kenape ayah suruh balik umah terus, kenape tak terus pegi hospital macam biase. owh, bagusnye otak. drive pun agak tenang.. walaupun pecut jugak 100km. tapi ade 'tune' memang tak bukak radio sambil melalak2 menyanyi dalam kereta seperti kebiasaannye, macam tak best je rasenye menyanyi haritu.

tak terfikir ape2 pun, cume nak sampai dekat durian Tunggal, aku terdetik, eh dah kenape senyap? radio pun tak bukak, dari aku senyap, baik sedekahkan Fatihah untuk mak, dengan bace ayat2 Qursi ke ape, sebab mak, aku tau, kalau die sakit, die jenis tak tahan sakit. mengaduh2.. manje. :) heheh..

akak telefon, dah nangis2. huh, akak mak demam pun menangis mengugu-ngugu.. lemah. haha. akak kate, "de, ayah ade call?" " aku cakap ade, odw dah nak sampai palong. ok. akak kate tunggu akak.. aku macam bangang gile tak paham, sebab aku tak terfikir aku akan hilang mak. rupenye ayah bagitau semua adik beradik mak dah pergi, kecuali aku..

sampai depan rumah, kebetulan saing dengan shila, sebab shila pun dari melake. shila dah menangis keluar kereta, aku relax je. tengok orang dah tegak khemah, ramainye orang. eh, tak terfikir lagi mak dah pergi. Kuatnye aku . terima kasih Allah, aku dapat kekuatan maybe melebihi adik beradik perempuan lain, sebab kalau semua dah flat, macamana nak uruskan mak? sepupu aku tegur " mira, sabar ye"...

naik tangga, salam ayah. tengok mak dah kat tengah2. automatik terus terlepas handbag dengan laptop kat sebelah mak, shila dah terduduk. aku pun menangis automatic. ok. sape penah alami, die tau camne rasenye kot. shila dah berpeluk dengan kak mah. aku tekup mulot. dalam hati ' jangan meraung, jangan mengugu, kesian mak. kesian jenazah. tak tenang.." terima kasih ayah, sebab didik anak2 die ilmu agama supaya kami tak jadi orang lain. mungkin. aku tarik shila. 'JOM bace yassin, amik air sembahyang.." terus kami pergi dapur.

Mak,
alang cakap mak ade lagi dalam rumah. kan kalau belajar agama, kite tau roh masih ade perhatikan die dimandikan, dikafankan, dikuburkan, dibaca yasin kan?? so, semua adik beradik dah kuat2 ingatkan masing-masing. 'kesian mak, kesian mak, jangan menangis beriya-riya, jaga airmata, jangan kene mak. " ..

mak,
terima kasih didik kami jadi insan sangat-sangat berguna. anak-anak mak termasuk abang yang mandikan kan. insyaAllah hari tu kami jaga aib mak. Allah lindung aib mak. anak2 mak yang mandikan mak. menantu dan anak-anak lelaki mak yang angkat tubuh mak, bawak ke tempat mandi. takde orang lain.. jiran-jiran perhatikan saja. abang yang angkat air untuk mandikan mak. acik-acik ni cume membantu tunjukkan mane yang tersilap..

anak-anak mak yang kapan kan mak. mira kat tengah sebelah kanan, shila kat bahagian kaki sebelah kanan, alang kat kaki bahagian kiri, akak kat tengah bahagian kiri, dan abang di kepala. amir pula pergi buat report uruskan sijil kematian mak, ayah layan tetamu, jumpe imam. mak, untung mak dapat husband ustaz. senang mak pergi, semua kami yang uruskan, mak tak menyusahkan lansung sape2..:)

mak,
menantu dan anak2 mak yang sembahyangkan mak. diikuti oleh jamaah lain. masa kat kubur tu, abang, amir dan menantu mak yang masukkan mak dalam lahad. menantu yang lain tolong cangkulkan tanah. sempat buatkan mak bunga rampai automatic je petik mak punye daun pandan kat tepi rumah. hehe.. seb bek mak rajin menanam. :)

lepas tu, kami buat kenduri untuk mak. tahlil. mak tau tak, semua orang puji mak sebab mak beruntung, semua anak-anak mak yang masak. takde sape bantu, kami tak kasi. adelah acik-acik ni datang tolong, tapi kami kate" eh, takpe cik, kami buat... " sebab mak dah ajar semua. memang la kelam kabut jugak sebab mak je tau mane mak simpan semua periuk besar2 mak. hahah.. pastu semua gelak2 je bile tengok tupperware zaman bile entah mak simpan. kami cakap kalau mak ade mesti mak cakap" eh jangan buang, ade gunanye nanti..". mak, kami masak semua, untuk 100orang, hebat tak? hebat tak? hahah. seb bek mak dah ajar semua memasak, ala, mak tau la yang tak suke masak shila. hahah. die kan tak pandai masak sangat, tapi mengemas nombor satu. bilik mak semua die dah siap kemas semalam. nanti kami akan kemas dapur mak.

2 hari berturut-turut anak-anak mak yang masak untuk tetamu, makngah pun datang jugak tolong. mak, kami dah pandai kan?? huhu.. seb bek mak gile beli barang-barang dapur, periuk besar-besar. senang nye mak kan. dari kenduri alang lagi kite tak penah meminjam. semua dari rumah sendiri. periuk berape gantang untuk kenduri kahwin pun mak ade. terima kasih mak. mak tak pernah menyusahkan.

mak,
orang tulis ni kat opis. hahahah. sebab bos orang suruh jugak datang kerja tapi takde kerja, kejap lagi orang gerak balik palong. banyak lagi kami tak kemas. karpet mak kat belakng tu, kami buang jugak. hahah. kalau mak ade, mesti tak kasi buang, percayela mak, karpet tu dah buruk. mak sayang sangat barang-barang mak. takpe, gaji orang nanti orang belikan mak karpet baru dengan tukar tikar getah kat dapur. barang-barang dapur macam mak selalu beli dengan ayah stok satu bulan semua dah settle semalam orang beli dengan alang.

mak,
terima kasih sangat-sangat. mak seorang ibu yang berjaya didik anak-anak mak sampai dari kemas rumah , memasak, memang la champion. kami masak gulai cili api, asam pedas, nasi ayam ok semalam! heheh.bile dorang kate sedapnye anak-anak kak zah masak, kami bangga je cakap" ini resipi mak. mak yang ajar"..ececeh! nampak2.. haha. selame ni mak malu nak up-upkan anak-anak mak macam mak-mak orang lain. mak kate tak suke orang kate kite belagak ke ape.. tapi jauh dari sudut hati kitorang, kitorang tau mak bangga yang amattt anak-anak mak semua lepas universiti, paling best mak pergi pun anak-anak mak yang settlekan. terima kasih mak.

mak,
kan ke gaji orang mak ade share kan? kihkih.. mak tak sempat rase dengan tengok opis orang yang besau ni. mewah jugak la ok dapat kerja ni. owh lagi satu orang dapat parking sendiri ye kat spital ni.:) takpe, nanti gaji orang tiap2 bulan orang bawak family makan-makan. macam kite selalu buat untuk family. cume kali ni mak tak dapat la rase.

mak,
kami takkan putus sedekahkan mak alfatihah dan doa-doa. mak dah selamat dah, dont worry, kan ke mak pernah mengandungkan adik sembilan bulan, lepas tu die hidup 4 jam,. lepas tu die meninggal? kan ke orang kate bayi tu akan tunggu mak-mak die kat pintu syurga nanti? alhamdulillah, mak mungkin salah seorang, kami akan berusaha sampai kami mati untuk doakan mak sesungguh-sungguhnye,.

mak la yang paling the best,. memang la doa orang yang tak dimakbulkan tuhan, suruh mak panjang umur sampai paling tidak boleh tengok orang naik pelamin,. tapi takpelah, Allah lebih sayangkan mak. Mak dont worry jugak, orang akan cari menantu paling hensem untuk mak. hahahah..

ok mak. Alfatihah untuk mak. sape-sape yang baca post saya ni tolong sedekahkan alfatihah untuk mak saya ok! terima kasih.:)

Monday, April 3, 2017

Impromtu HatYai Trip By Train

Asalamualaikum,

first, my friends asked me to write about my recent trip to Hatyai.
second; i cant sleep tonight. so i decided to write something in between my office task:P
third: this is the latest entry about travel (which i hutang lagi cerita trip to SriLanka, Vietnam, Bangkok and so on) haha

Hatyai 4 hari 3 Malam

Sebenarnya dah beli tiket ke Myanmar 3hb tu, tapi beli bodoh2 je without any research first, rupanya, myanmar kena pakai visa, dan semua expenses is in USD. harammmmm... mahal kot! haha.

so, cuti dah ambik. Kerja banyak gila dekat office sampai i stress. so i decided nak jugak pegi cuti. Dalam Malaysia pon tak berapa ok sebab duit banyak abis nanti, and lagi 1, tujuan travel selalunya nak tengok budaya dan tempat orang yang berbeza dengan Malaysia. Plus, nak praktis my English lagi.  hehe.

so , here it is, my 4 days 3 night trip to Hatyai.

Day 1.
Impromtu call Emmy to ask her about Hatyai 2 days before go. Immediate google it "how to go hatyai by train" sebab usha tiket flight mahal giloo.

Terus beli tiket ke Hatyai malam tu jugak, di Kl Central

tiket: RM102 (pergi sahaja)
lokasi: KL central - Padang Besar (5 jam)
           Pdg besar - Hatyai naik train Thai express ke ape. 70baht je (dalam RM7.80 je, 1 jam )

train elok lah ambik pagi, sebab Train nak ke Hatyai hanya berlepas pukul 3.40pm je waktu malaysia. 1 trip je. jadi rancang elok2.
turun2 je di stesen keretapi Hatyai dah petang, dalam train tadi dah cari dekat Agoda nama2 Hotel yang located in town. Train stesen Hatyai ni memang dekat town pon, so mana-mana hotel pon dekat je. walking distance. Agoda tu google je, tak booked pon. Kami walk in je pergi hotel berkenaan, just tanya ada blik kosong tak? hahah. truely jiwa backpackers kan? haha.

sampai2, check in (RM80 1 malam, hari pertama je, hari ke 2 sampai 4, RM50 1 malam, downgrade) bilik die besar ya Rabbi, so hari esok dengan akhir, mintak bilik kecik sket.

check in, mandi, terus siap2, ambik tuktuk, heading to Floating Market weh. Takyah nak tawar sangat la. floating market tu memang jauh dari town. so kalau dia mintak 200baht 2 orang tu, pegi balik. adoi, berbaloi sangat2.  hari pertama, abis dekat floating market je, sampai malam sebab teruja sangat weh. makan semua benda. plus, i dont have itinerary, dan im not rushing. pegi bercuti ni relax2 je. takyah nak rush sangat. enjoy the moment. feel the local. act like local. gituww.

in the train to Padang Besar 

Floating Market. Floating ni dia buka sampai 10 malam kot rasanya sebab kitorang lepak sampai dia tutup kedai. hahah. kat atas jambatan tu ada macam pasar malam bleh beli macam2.

Day 2.
Hari kedua, memang rancang untuk pergi Municipal Park, Hatyai. Tujuannya memang nak pergi tokong dia je. hahah. rupenye dengan Municipal park ni ada macam2. situ macam pusat dia, ada taman tema air, ada macam theme park, kami terus naik atas ke Hatyai Cable Car.


Naik hatyai cable car ni RM20 2ways. atau 200baht (RM24 kot mcm tu sebab duit Thai dah mahal skang) so, dekat Cable car ni ada macam2 tau, seberang sana tu ada tokong Budha dia besar gile.

Ini yang paling Besar. aku pon dah lupa nama dia apa. haha. tp ramai la yang datang sini. Tempat ni tinggi, so kau boleh nampak seluruh Hatyai dan Songkhla dari atas ni. view cantik, angin lagi. Tapi Hatyai panas oiii. memang panas. so standby bawak shade ok! 

Disebabkan trip ni santai2, so memang aku relax je atas ni. x rushing pon. jalan2, dekat bawah tu banyak lagi tau tokong2 dia. aku pegi semua. hahah. ok je. no offense. Kita hormat budaya dia, dia hormat budaya kita. macam tu. So nasihatnya jangan lah naik cable car untuk balik. Mintak je tuk tuk pergi seberang sana tunggu dekat tokong, sebab dekat jalan bawah2 ni ada banyak lagi tokong yang korang boleh visit. kalau naik cable car patah balik, korang xkan jumpa dah tokong2 kepala singa semua tu. 

Malamnya, diseluruh pekan Hatyai tu, setiap lorong akan ada macam pasar malam, every single night. so, korang merayau je la malam2 dekat situ. Kadang2 siap ada pertandinagn ratu cantik bagai. So, pasar malam dia dari baju, barang2 sex toys :P dengan makanan, buah semua ada. 

Makanan Halal pon banyak sangat, cuma tak sedap. hahah. sebab aku dah penah pergi Bangkok dan rasa tomyam dekat Bangkok sangatlah sedap ok!

hari ke 3.

ssebenarnya, ingatkan nak ke Krabi, tapi malangnya waktu tak kena. sebab bas ke krabi, akan ada pada pagi pukul 9am dan 3.00pm mcm tu, perjalanan 5 jam ke jeti sahaja. dari jeti hanya ada 1 trip sahaja ke pulau2 krabi, pukul 1pm. so mmg tak kena masa. kami pon batalkan je niat nak ke krabi. Nak ke Koh Lipe pon sama. confirm korang kene bermalam dekat sana, sebab memang boat ada 1 perjalanan waktu sahaja. kitorang ingat nak pegi balik hari je. lagipon, esoknya nak gerak balik dah pagi, sebab aku ada meeting terus ke JB malam tu. haha.

So hari ke 3 aku, aku decide terus ke Songkhla. Pekan songkhla ni sangatlah jauh dari Hatyai. so kalau tuktuk bagi 500baht siap pergi balik, tunggu kau mandi manda shopping bagai tu, SANGAT2 LAH BERBALOi ok!!

dalam tuk tuk. 

Inilah Songkhla Beach. Pantai dia sebenarnya tidak bleh mandi pon. hehe. cuma nak santai2 boleh la. pantai dia masuk2 je dalam dalam sangat2 dan landai. lepas tu terlalu banyak cengkerang. 



Ha, gambar mermaid dekat atas tu adalah sebab tarikan di Songkhla. Dulunya dikatakan dekat Songkhla beach ni adalah seekor ikan duyung ni, lepak2, sambil sikat rambut. tetibe didampingi oleh seorang nelayan lelaki. dia terkejut dan terus masuk ke laut. Nelayan tu terpegun sebab cantik sangat mermaid ni, dan dia tunggu setiap hari untuk mermaid ni datang balik. lagipon sikat dia tertinggal. hehe. tapi mermaid ni x muncul2. jadinya cerita lagenda ni membuatkan seorang artis ni buatkan patung mermaid ni kat tepi pantai tu dengan kos RM6000. mcm tu. Nak dijadikan lagenda jugak, kalau datang kene sentuh la Breast mermaid ni dikatakan boleh membawa tuah atau somehow kita akan kembali semula ke Songkhla. gitewww!

Dan malam nya macam biasa, setiap malam kitorang merayau dekat pekan Hatyai yang penuh dengan pasar malam.

Nak dijadikan cerita, aku ni nak sangat pegi Tokong Buddha tidor dia tu., tapi masa hari kedua tu, tambah tuk tuk mahal plak nak pegi sana. rupanya, nak dikatakan rezeki kami (rezeki erk nak pegi tokong? hahaha) Tuk tuk yang on da way ke Songkhla berhenti dekat tokong Buddha tidor tu.

jadi, melonjak lah kegembiraan di hati kami (ayat. hahah) terus turun tuk tuk nak bergambar!


Wat Hat Yai Nai nama dia. dikatakan buddha dia ni tengah sakit menunggu waktu ke syurga. sebab tu terbaring. giteww! 



Hari Ke 4

 jadi berakhirlah perjalanan aku ke Hatyai, sebenarnya banyak sangat gambar. dan cerita. tapi kalau dah cerita semua, abis nanti korang nak rasa ape? tak adventure lah kan?? so, pergi lah sendiri! haha



Bye! nak balik dah. seronok weh!

tips aku, setiap kali aku pergi backpack,

1. aku bukan jenis usha tiket murah dkt airasia. bukan backpack tegar lah kiranya! haha. so main redah je. kalau aku rasa ada duit aku akan pergi.

2. Aku hanya akan google " 10 things to do in Hatyai" atau apa sahaja nama tempat yang aku nak pegi, just to get the idea.

3. aku just buat itinerary nama tempat ape aku nak pegi, dan transport ke sana, serta tiket masuk kalau ada supaya duit aku cukup dan tak over budget.

lain2? weh, redah je!! after all, it will be a good experiences. plus, all the local out there is really kind to help!!

yang penting, Allah kan ada?!


Wednesday, February 22, 2017

JUST MELT

i really got pissed off,

like really!

rasa macam ' dah la, i give up!!'

i taknak dah. stop it.

dalam sujud i siap doa " ya Allah, bantu aku lupakan dia"

all this while, the Doa has never stop saying your name.

now its changed.

dah laaa. i dah xnak harap apa2. its killing me.
sakitttt..

and somehow,
a single text saying " hye u"

make my heart suddenly melting again!
suddenly i understand u. i understand the craziness of buzy-ness of your job!
somehow, i understand that u are away not because you try avoiding me (as i think u did)
but u are really having a hectic life.

then suddenly my heart just as soft as butter and i reply back" u can do it."
and ' i trust u." dalam hati.

haish laaaa.
if you wanna stop, then stop plssss.
jangan main2.

-__-

Thursday, February 16, 2017

Because Allah knows Best


hey,
takpelah kalau dia taknak awak pon, ok?
you had faced this before.
u are matured enough to see all the hint,

takpela,
Allah kan ada?
kan?

chill!

Wednesday, February 8, 2017

MORNING WISH

hye bloggers!

I get back my morning wish!
I get it back after so long. 2 months long!
Yayyyy!

He didnt know that its really make me happy!

Haha. At least for now😊

Even if, if, this not gonna work out,
Between us,

I just want you to know, that i am really happy that somehow every morning u still think of me, when u wake up.

Tq!!

#imusdmbb


Thursday, January 26, 2017

Clash sebelum birthday

Hye.

Just nak tanya, kalau u have been planning for quite sometimes for your love's one birthday,

Macam surprise delivery to his/her office, atau u dah siap2 beli hadiah sebab u know, kite excited terlebih nak buat pasangan kita happy, at the end,relationship tu macam x jadi.

Macam diambang kemusnahan.macam dia dah x berminat lagi nak layan u,


So, atas dasar masih sayang, adakah u akan pos jugak /beri jugak hadiah harijadi tu pada dia?

Katakan surprise delivery tu pon uols dah byr, then nak cancelkan ke?

Atau proceed je macam biasa sbb after all, u mmg buat benda tu dengan ikhlas.


Ke camne?

Monday, December 19, 2016

KL VS Me

Salam,

so, i still cant get over my stress and dispression yet. i start feeling sad during night, almost everyday now.

right now, i really need someone to talk too, but i donno who. seems everyone who i used to talk too seems boring if they hear me talking about the same problem over and over again. hehe

its about my relationship! hurm.. i swear that i miss him sooo damn much, but unfortunately i cant say it out loud. i try to, but i just cant.

he seems ignored me for a month now, it just make me sad more. u know, when the time that actually i really need him around me.

i just moved in to KL, the city that i hate the most. i hate my house right now but i dont have choice too. its pretty close to everything but its kindda not attract me at all.

i got stress with my job right now, first time in 4 years i seriously update my resume and start sending my resume to several company now.

but, seriously,

i need him. now. :'(

its make me question that what i do wrong this time around?

well, yes, i admit that maybe im too hope for his existance. I wish that he is the one and the last one, tapi malangnye macam x je:'(

maybe sikap i yang kuat merajuk, attention seeker, (i just need his attention, thats all) and kuat membebel ( i usually call him and talk for hours, maybe sebab tu dia boring dengan i)

its make me really sad and frustrated now. hurmm.

secara sungguhnya, i memang nak luahkan sesuatu dengan someone right now. i really really really need someone to talk to. :'(

well, He came to my life first, and i tot its gonna be fun again, and u know, being like any other sweet couple. hurmmm..

i nak je rasa semula keluar dating,
bergayut lame2.

haha.
silly me.

im sorry....
i ruined the 'we' things.

i hope u give me a chance. at least one more.

or at least, if you dont want me,
just say it.

jangan hang in, buat i tertanye2. at least help me to move on and find someone else supaya i tak tertunggu2.

boleh x?

*i getting older, and too bad im too old for someone else. sedihnyee. :'(


just another bad luck in relationship again.

semoga Allah kuatkan hati i, macamana i sembunyikan dari orang lain sekarang ni. amin.